tag:blogger.com,1999:blog-4490284520866319116.post5641046886492322040..comments2020-07-13T05:48:13.895+09:00Comments on Sencha-ki: Jesienna shinchaDMhttp://www.blogger.com/profile/11211811278888667025noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-4490284520866319116.post-45478573775870806822014-10-21T14:24:23.420+09:002014-10-21T14:24:23.420+09:00A ja myślałam, że coś tam o herbacie wiem...podsta...A ja myślałam, że coś tam o herbacie wiem...podstawy jakiekolwiek... ale jednak nie. Oto lekcja pokory. Notice me senpai i poczęstuj czymś dobrym od czasu do czasu ^^"Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4490284520866319116.post-59494109522925351152014-10-15T12:43:46.680+09:002014-10-15T12:43:46.680+09:00Liście pachną tak, jakby były nieco podrasowane, z...Liście pachną tak, jakby były nieco podrasowane, z jednej strony czuć jeszcze trawiastość, z drugiej wyraźniej pojawia się też coś typowo "morskiego" w stylu gyokuro lub kabusecha, co bywa nazywane "ooika" 覆い香 - "aromatem zacienienia", ze względu na to, że jest rezultatem zacienianej uprawy.<br />Z kabusecha bywa różnie. Kiedyś wydawało mi się, że to idealna herbata, bo smakuje bardziej jak gyokuro, a jednocześnie nadaje się do "normalnego" picia, jak sencha. Po kilku kolejnych doświadczeniach nie mam o niej aż tak dobrego zdania ;D Jeśli jest udana, to owszem zachwyca, ale można też łatwo trafić na taką, której bliżej do jakiegoś "niedorobionego" gyokuro, gdzie ewentualna dodatkowa głębia czy umami trącą niestety pewną sztucznością...DMhttps://www.blogger.com/profile/11211811278888667025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4490284520866319116.post-23570460777825134902014-10-15T06:40:23.301+09:002014-10-15T06:40:23.301+09:00Wspomniałeś o kabuse jako tropie na bogatszą w uma...Wspomniałeś o kabuse jako tropie na bogatszą w umami senche. Czy aromat po podgrzaniu liści wyróżniał się czymś szczególnym? Zazwyczaj przy moich próbach z kabuse, często odczuwałem pewien niedosyt smaku do aromatu, który się wcześniej bardzo obiecująco wydobywał.Mariusz Zygmunthttps://www.blogger.com/profile/00410878783789342835noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4490284520866319116.post-77798219171689457762014-10-14T19:29:13.584+09:002014-10-14T19:29:13.584+09:00Dzięki za miłe słowa, będę zmotywowany, żeby przek...Dzięki za miłe słowa, będę zmotywowany, żeby przekazać jakiś sens w tym, co piszę i żeby miało to "ręce i nogi" ;) <br />日本語で読みたいなら、「フランス人が語る日本茶」というブログ(http://furansujin-nihoncha-instructor.blogspot.jp)がお勧めだよ。たとえば、昔の新茶の香りや新茶と熟成茶の飲み比べについての記事はこちら:http://furansujin-nihoncha-instructor.blogspot.jp/2010/05/2010.html。数年前のものだが、詳しくてとても勉強になる内容だと思う。筆者はThes du JaponのFlorent さんで、現在仏語と英語でブログを書いている。<br />また、比留間嘉章(ひるま・よしあき)さんのブログ(http://gokuchanin.no-blog.jp)もある。読んでみてね。DMhttps://www.blogger.com/profile/11211811278888667025noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4490284520866319116.post-44479016908615556822014-10-14T07:29:30.918+09:002014-10-14T07:29:30.918+09:00Nowa pozycja obowiązkowa wśród stron o herbacie! :...Nowa pozycja obowiązkowa wśród stron o herbacie! :-) Oczywiście świetny wpis. <br />Wrzuć też czasem jakiś link do źródeł japońskich, żebym miał możliwość ruszyć głową po japońsku w tematyce herbacianej. <br />Nie mogę doczekać się najpierw małej paczuszki od Ciebie, a potem Twojej wizyty świątecznej - mam nadzieję, że uda nam się wtedy znaleźć trochę czasu, żeby wychylić po czarce herbaty.<br />Pisz jak najwięcej! Być może stały dopływ informacji sprawi, że będę Ci mniej zazdrościł ;-)Konrad Pociaskhttps://www.blogger.com/profile/17858300496733805978noreply@blogger.com